Bokscursus in gevangenis Drakenstein in Kaapstad.

Dit verhaal begint in 2011. Laatste jaar ALO, ik ging mijn eindstage lopen op een basisschool in Kaapstad. Wat een geweldige stad. Bergen, stranden, surfen, paardrijden, alles aanwezig om mij daar een mooie tijd te bezorgen. Maar ook een verschrikkelijk groot verschil tussen arm en rijk, armoede en criminaliteit. Deze kanten van de geweldige stad vond ik moeilijk om te zien. Waar start dit probleem? Hoe kan een prachtig land zo een lelijke kant hebben, en is er íets wat ik kan doen om dit probleem te verhelpen? Maar oplossingen voor dit probleem liggen niet binnen mijn handbereik. Ik kan wel een minuscule bijdrage leveren, en die bijdrage heb ik gevonden.

Tijdens mijn stage verbleef ik de eerste periode bij locatie directeur (Elton) van Stars in their eyes. Dit is een organisatie die de lokale bevolking ondersteunt door middel van voetbalprojecten. Coaches worden door deze organisatie opgeleid en geven voetbaltrainingen in verschillende townships in Kaapstad. Één van deze projecten was in de gevangenis ‘Drakenstein Correctional Centre’ in Paarl. Elton nam mij overal mee naar toe, zo ook naar het project in de gevangenis. Toen wij aankwamen en wat gingen eten in het restaurant op het terrein van de gevangenis, vielen mij al snel de felgekleurd oranje pakken op die de jongens in de bediening droegen. Veel tatoeages en sommige misten enkele voortanden. Aan Elton vroeg ik wat dit voor een jongens zijn, hij legde mij toen uit wat het systeem van de gevangenis is:

Drakenstein was voorheen het Victor Verster Prison, de gevangenis waar Nelson Mandela de laatste achttien maanden van zijn gevangenschap heeft doorgebracht. In 2000 kreeg de gevangenis een nieuwe naam, Drakenstein Correctional Facilities. Sinds dit jaar wordt de gevangenis gezien als plaats waar gevangenen de mogelijkheid krijgen voor de opbouw voor een nieuw leven na vrijlating uit het leven als gevangenen. Ze worden geconfronteerd met de fouten die ze gemaakt hebben maar er wordt vooral een focus gelegd op nu en verder. Hoe voorkom je dat zij weer dezelfde fout maken als die zij voor opsluiting gemaakt hebben. De grootste problemen en tegelijkertijd de moeilijkste factoren van een groot deel van de delicten die gepleegd worden zijn te wijten aan drugsgebruik en groepsdruk. De gevangenis gaat op zoek naar een manier om deze factoren in het nieuwe leven van de gevangenen te doorbreken en te veranderen.

Deze visie sprak mij enorm aan. Toen ik de dag erna een boksring zag staan, was ik om. Ik zou daar een boksclinic gaan geven. Na de directie overtuigd te hebben gaf ik snel daarna mijn eerste training. Mijn zus Jamillah was die week bij mij op bezoek, en heeft de training bijgewoond. Het was een succes, de jongens reageerden zelfs zo goed op mijn clinic dat de gevangenis mij vroeg vaker terug te komen. Boksen is een sport die leeft binnen de gevangenis. Nelson Mandela was een fervent sporten en óók bokser, lees hier meer over zijn prachtige kijk op het uitvoeren van boksen en sporten in het algemeen. Zelf ziet hij boksen als één van zijn grote uitlaatkleppen tijdens zijn gevangenschap.

Één keer per jaar wordt er een bokstoernooi georganiseerd het ‘Madiba Toernament’, waar jongens uit verschillende delen van Kaapstad bijeen komen om daar onderling te strijden in de boksring. De jongens uit de gevangenis nemen ook deel aan deze wedstrijden. Wat mij direct opviel was dat de bokstrainingen die er waren veel werden uitgevoerd rondom dit evenement maar het na afloop van het toernooi weer instortten. Na terugkomst in Nederland ben ik samen met mijn zus gaan nadenken hoe ik ervoor kon zorgen dat de trainingen ook na mijn vertrek met dezelfde frequentie zouden worden uitgevoerd als tijdens mijn verblijf in Zuid Afrika. En een ander streven was iets te bedenken waardoor de gevangenen door het gebruik maken van boksen meer kans hadden een leven op te bouwen na vrijlating uit de gevangenis.

Samen kwamen we op het idee om gevangenen op te leiden tot bokscoach, zodat ze zouden blijven trainen en daarnaast zou het ze ook helpen een doel te bieden na vrijlating uit de gevangenis. Één van de grootste oorzaken bij het ontstaan van de problemen is namelijk een uitzichtloos toekomstbeeld. Van jongs af aan wordt de jeugd geconfronteerd met een leefwijze die zo weinig kansen biedt dat het knap is als je niet de verkeerde keuzes maakt. Dit patroon wil ik doorbreken. Ik heb dat gedaan door in 2014 twee bokschoaches op te leiden. Ik ben in 2015 terug gegaan voor een tweede cursus. Daarin heb ik de twee jongens (waarvan eentje ondertussen weer vrij was) weer meegenomen, en heb ik twee nieuwe coaches opgeleid.

Het enthousiasme en de serieuze deelname aan de trainingen waren bijzonder om mee te maken. Dat is niet uit te leggen in woorden, dat moet je met eigen ogen zien! Mijn zus en haar vriend (Conrad Alleblas) zijn filmproducent en leggen de meest bijzondere verhalen vast op beeld. Dit zijn geen simpele verhalen, maar momenten en gebeurtenissen die een leven kunnen veranderen en je inzicht kunnen geven op een wereld waar je weinig of niks van af weet. Zoals ze zelf beschrijven:

At JaJa Film Productions we believe that people can be moved to pursue their goals or to help others to pursue their goals. We do so by telling gripping and inspiring human interest stories that will open people’s eyes. This means we cannot always take the easy road. But that’s JaJa Film Productions; we choose to take a different road.’ 

JajaFilmProductions

 

De beelden die zijn vastgelegd tijdens de cursus zijn opgepakt door TLC. Zij hebben in maart 2016 tijdens de vrouwenmaand de documentaire reeks ‘Sterke Vrouwen’ uitgezonden, waarin de drie verhalen van Rocky (straatvoetbalster), Jalou (wereldkampioen kite surfen) en mij te zien waren. Klik hier om de trailer te zien van de vrouwenmaand.

 

 

Het is fijn dat er beelden zijn gemaakt van de cursus, want dit wat er bereikt is tijdens de cursussen is niet in woorden te beschrijven. Over de bokssport zijn er veel meningen, deze zijn niet allemaal positief. Het aanbieden van boksen in een gevangenis, roept discussies op. Ik ben ergens wel blij met deze discussie, hierdoor kan ik mijn argumenten geven om mijn sport te verdedigen. Maar de meningen zijn soms ook lastig te verdedigen omdat ik begrijp waar deze meningen vandaan komen. Ook merk ik dat niet iedereen open staat om de mooie kanten van de sport te zien, het is ook een sport die je moet ervaren en moet voelen om te begrijpen wat er bedoelt wordt. Voor wat ik zie gebeuren bij de jongens in de gevangenis zou ik me niet eens voor hoeven te verdedigen, omdat je ziet en voelt wat het met iemand doet. Voor mij is de bokssport een sport waar je zo veel in kwijt kan, zowel fysiek als mentaal. In de documentaire die verwacht wordt in oktober 2017 is uitgebreider te zien wat de bokscursus inhoudt. Zie hier de trailer fighting for life.

The Habit of Persistence

Is The Habit Of Victory.